Učimo se od novinarjev

Zdravstveni sistem v zadnjem mesecu ni zatresla le zdravniška stavka, temveč tudi mediji, ki jih je stavka očitno motivirala za pospešeno razkrivanje nepravilnosti, ki na različne načine uničujejo naše zdravstvo. Prepričana sem, da večina zdravnikov zdaj ve o poslovanju v zdravstvu veliko več kot pred zadnjimi medijskimi razkritji. Vemo za preplačane materiale, za razlike med bolnišnicami, za način določanja cen zdravil in še mnogo drugega, kar nam je bilo skrito. Ja, dobesedno skrito in zavito v nekakšno “poslovno” skrivnost, ki je ni smel videti niti prejšnji direktor ZZZS Samo Fakin.

Bi bilo kaj drugače, če bi zdravniki (vsaj tisti, ki jih to zanima), imeli dostop do takšnih podatkov? Bi z “izdajo poslovnih skrivnosti” lahko komu škodovali? Komu neki? Kaj bi lahko naredili zaposleni, da bi bilo takšnega skrivanja manj? To so vprašanja, na katera še nismo slišali odgovorov, morda pa jih bo razkrila katera od naslednjih “Tarč”. Ne gre za to, da bi vsakdo brskal po podatkih o nabavah, temveč za možnost, da pridemo do podatkov, kadar želimo izvedeti za določene stroške, ki nastajajo v zvezi z našim delom. Mene recimo bi zanimalo, na podlagi kakšnih kriterijev in kdo se odloča za nakup ploščic za testiranje urina na prisotnost psihoaktivnih snovi. Niti sanjalo se mi ni, da je to tako velik strošek, kot je bil prikazan v informativni oddaji. In če za trenutek zaustavimo posnetek, lahko preberemo tudi druge naročnike, večinoma iz javnega sektorja. So ti izvedli javna naročila v skladu z zakonodajo?

Zanimivo je spremljati delo novinarjev, ki znajo odkrivati nepravilnosti z uporabo javno dostopnih podatkov. Bi morali takšne veščine obvladati tudi zdravniki in drugi zaposleni v zdravstvu? Morda pa bi lahko izobraževanje na to temo pripravile zdravniške organizacije. Zanimanje za takšno znanje bi bilo gotovo veliko.

Kaj pa če bi javne ustanove na svojih (intranetnih) spletnih straneh morale objavljati na primer sklepe Državne revizijske komisije, Komisije za preprečevanje korupcije in Računskega sodišča? Kaj bi to pomenilo za vodstva zdravstvenih ustanov? Kaj za ministrstvo?

Dokler se to ne bo zgodilo, se bomo odkrivanja podatkov o poslovanju lastnih ustavnov učili od novinarjev.