Verjamem mladim zdravnikom

Ob branju novice na  24ur.com sem obstala brez besed. Mladi zdravniki so napisali pismo, v katerem opisujejo odnos starejših kolegov do njih. Preberite njihove pretresljive izpovedi, ki so močno podobne tistim iz ZDA, kjer se Pamela Wible (pamela@idealmedicalcare.org) bori za njihove pravice in ki je razkrila epidemijo samomorov med mladimi zdravniki.

Prispevek je sporočilo, ki bi se moralo dotakniti vseh, ki nismo več “mladi zdravniki” in si pošteno odgovoriti, ali smo jih – kolege mlade zdravnike – pripravljeni videti v njihovih strokovnih in človeških stiskah.

Zdravniška zbornica pa stoji ob strani. Kot mi je napisala ena od mladih zdravnic, je njena izkušnja takšna:

… že v tem kratkem času nad inštitucijo, oz. hišo zdravništva, razočarana. Ob podpisu pristopne izjave mi nihče ni pojasnil, kaj ta organizacija sploh je, čemu služi, kako si z njo lahko pomagam in kaj vanjo/zanjo morebiti lahko prispevam. Čez tri mesece, ko je nastopila moja prva pogodba o zaposlitvi (in en mesec pred prvo plačo), pa dobim domov položnico za članarino, brez kakršnega koli pojasnila kaj zdaj to pomeni in kakšna so pravila. Krasno. Le kaj naj si človek misli?

V svojem programu za predsednico Zdraviške zbornice Slovenije sem v točkah 5 in 6 jasno napisala, kako si predstavljam sodelovanje z mladimi in kako bi jim lahko pomagali zdravniki “seniorji”. Prizadevam si, da bi zbornica postala tudi mesto, kjer zdravniki, ne glede na starost ali vrsto težave v poklicni karieri, lahko dobijo kakovostno kolegialno pomoč.