Zavozili smo na vseh ravneh

Zavozili smo na vseh ravneh je naslov intervjuja, ki je bil 30. oktobra letos objavljen v Nedeljskih novicah. Za tiste, ki nimate povezave do celotnega članka, ga dodajam v skenirani obliki. Poudarjam svojo takrat izraženo oceno, da smo naš zdravstveni sistem preccej zavozili, in to na finančni, organizacijski in medosebni, to je odnosni ravni. Znašli smo se v precej kaotičnih razmerah, ki so posledica nejasnih pristojnosti in odgovornosti deležnikov v zdravstvu.

zct-intervju-ned-novice pdf

Izhod iz sedanje situacije ni in ne sme biti odvisen le od politike in politikov, temveč predvsem od nas, zdravnikov. Mediji nas vsak dan znova seznanjajo z nepravilnostmi v zdravstvenem sistemu in tudi pri našem delu, hkrati pa nakazujejo, da smo takšne nepravilnosti dostikrat tolerirali in se do njih nismo opredelili. Razloge za našo neodzivnost in apatijo bi bilo treba raziskati, med domnevami se mi zdi kot najbolj verjetna strah prijaviteljev pred reakcijo odgovornih in s tem povezano odsotnost učinkovite zaščite pred ravnanjem nadrejenih. Zelo nazorno je ta strah opisan v uvodniku Sabine Obolnar v včerajšnji Oni. Citirali so izpoved dr. Erika Breclja, ki je razkril enega od mehanizmov za utišanje tistih, ki opozarjajo.

V svojem programu načrtujem načrtujem ustanovitev zdravniškega ombudsmana (neodvisna oseba ali ustanova, ki preiskuje pritožbe in mediira za pošteno uredeitev zadev), ki bo v svoji nedvisni poziciji (tudi do zdravniške zbornice) lahko zastopal zdravnike, ki se pri svojem delu počutijo ogrožene s starni delodajalca ali države. Preberite več o tem v Stebrih zdravništva.