Categories
Delovanje zbornice Izjemni posamezniki

5.000 glasov za Vse se da

Bliža se zaključek našega mandata, ki smo ga v začetku leta 2017 komajda ubranili in si dobesedno izborili priložnost, da pokažemo, kako naša zdravniška zbornica lahko živi in dela drugače, kot smo je bili vajeni do takrat. K tej drugačnosti je veliko prispevala tudi članica izvršilnega odbora in predsednica odbora za osnovno zdravstvo Vesna Pekarović Džakulin.

Zadnje leto tega mandata je bilo zaznamovano z epidemijo, za nas, zdravnike in zobozdravnike, pa z dodatnimi in doslej nepredstavljivimi obremenitvami. Vedeli smo in še vedno vemo, da moramo narediti vse, da naš zdravstveni sistem obstane. Mnogi so za to žrtvovali svoje zdravje in osebno življenje, postavili svoje družine in svoje želje v drugi ali tretji plan, ne da bi za to dobili posebno zahvalo.

Tudi zato je bil Vesnin predlog za posebni glasbeni projekt sprejet in z navdušenjem smo sledili njenim ustvarjalnim idejam ter dodajali še svoje. Tako je nastal naš video Vse se da, ki smo ga zasnovali na Kreslinovi pesmi.

Moram poudariti, da Zdravniška zbornica Slovenije ni bila povabljena k sodelovanju pri reševanju številnih vprašanj, povezanih z epidemijo. Zbornica je ostala “nepovabljen gost” strokovne svetovalne skupine, zato smo uporabljali druge poti za izražanje svojih predlogov, predvsem pa skrbeli, da so bili člani sproti obveščeni o vseh pomembnih odločitvah odgovornih. Odbor za osnovno zdravstvo je na svoje seje vabil tudi predstavnike Ministrstva za zdravje z eno veliko željo: da ljudje z ministrstva slišijo tudi glas neposrednih izvajalcev odrejenih ukrepov. A naš glas, glas zdravniške zbornice, tudi po tej poti ni mogel prodreti do odločevalcev. Zato smo – kako simbolično – naše glasove prelili v glasbeni projekt Vse se da.

Poiskali smo še pravo priložnost, da našemu projektu damo nov pomen in smisel ter ga pospremimo v javnost. In ta priložnost je bila ZAHVALA. Zahvala zdravstvenim delavcem in še posebej zahvala najboljšim mentorjem in učnim ustanovam, ki so bili izbrani z anonimnim glasovanjem specializantov. Vse to smo povezali v prireditev, ki je bila obenem prvi slavnostni dogodek, ki smo ga v zbornici izvedli po spletu.

Izkušnja je bila izjemno dobra in znova smo si dokazali – Vse se da – če za projektom stojijo iskreni ljudje z dobrimi nameni ter imajo dovolj znanja, da se to uresniči. Zato smo tudi hvaležni naši Camerata medica in drugim sodelujočim, glasbenemu vodji projekta Samu Ivačiču in še posebej mojemu prekmurskemu rojaku Vladu Kreslinu, ki je moj – in zdaj tudi naš – navdih za čudovito in iskreno doživetje glasbe, ki jo prinaša v naše življenje s prekmurskih ravnic.