Categories
Delovanje zbornice Pisma podpore Volitve 2020

Darja Boben

Odkar je njena predsednica Zdenka Čebašek-Travnik, se je naša zbornica znašla tudi v moje vidnem polju. Prej je bila to ustanova, tam nekje daleč, na katero je bila moja edina asociacija beseda »nadzor«.

Prvi malo tesnejši stiki z zbornico so bili pred več  leti, ko si je prav skupina kolegov  okrog Zdenke začela prizadevati za pomoč zdravnikom v stiski. Do takrat je bilo skoraj prepovedano glasno govoriti, da imajo tudi zdravniki težave in stiske. Razumevanja je bilo bolj malo, celo za redno objavljanje telefonske številke, na katero bi lahko poklicali kolegi v stiski, se je bilo težko dogovoriti. Zapletalo se je pri raziskavi, ki naj bi pokazala, kaj muči kolege in kolegice oziroma kaj bi jim bilo v pomoč.

Potem se je Zdenka na prigovarjanje prijateljske skupine kolegov odločila, da kandidira za predsednico zbornice. Pogumno! Da bo boj težak in rezultati tesni, smo vedeli, da pa bo prišlo do nizkih udarcev, nespoštljivosti in napadalnosti s strani kolegov in kolegic, je bilo zame grdo presenečenje. Čeprav imam tudi s tem nekaj malega izkušenj. Kljub temu, da je Zdenko to dogajanje prizadelo, je stala trdno, stoično, prepričana v svoje vrednote (opisane v knjižici Stebri zdravništva)  in  v svoje poslanstvo. Zato jo cenim še toliko bolj. Spoštujem, da zna videti v širino in globino obenem, ter da je sposobna sistemsko pristopati k stvarem. Zelo bi si želela, da bi bili tega sposobni vsi tisti, ki so pomembni odločevalci v našem zdravstvenem sistemu.

Ko je Zdenka pričela s svojim mandatom, se je okrog nje izoblikovala skupina sodelavcev, ki so dobro razumeli, kakšna cehovska organizacija bi zbornica naj bila. Meni je vedno zelo povedno to,  kakšno ekipo  vodja (direktor, predsednik,  minister…) zbere okrog sebe. Takoj vem ali bo barka s povezanimi ljudmi uspešno plula proti cilju ali bo vsa oskubljena potonila v prvem zalivu na poti. Sedanja ekipa se je dejansko zagrizla v svoje delo, uspešno je postavila temelje drugačne zbornice – dostopne, transparentne, visoko strokovne.  Mislim tako na zaposlene sodelavce kot zunanje člane, ki so delovali kot kolektiv, za katerega varno in vzpodbudno delovno okolje je s svojo empatijo in pronicljivostjo ves čas skrbela predsednica.

Predsednica je v javnosti nastopala umirjeno, premišljeno, odgovorno in se vztrajno trudila realistično predstavljati delovanje zbornice in sodelovati z vsemi pomembnimi inštitucijami in združenji v zdravstvu. Zbornica lahko sicer  veliko prispeva h kakovosti na tem področju, nima pa toliko možnosti odločanja in načrtovanja,  kot bi si marsikdo želel oziroma kot si mnogi predstavljajo.  Njena zasluga je, da so vzpostavljeni korektni odnosi in vedno odprta vrata za dogovarjanje. Koliko so bili upoštevani njeni  predlogi in slišana prava vprašanja zbornice, pa je seveda druga stvar.

Zame je najpomembnejša sprememba, ki se je zgodila v mandatu ZČT, velika dostopnost  organov zbornice in predsednice osebno, prijaznost in spoštljivost, ki jo izkazujejo zaposleni in je vidna  celo v dopisih. Vsakdo, ki je želel prispevati k delu zbornice, je bil slišan, upoštevan in povabljen k sodelovanju. Zanimivo, da nekateri kljub temu niso sprejeli ponujene roke in so se občasno vedli precej destruktivno. Škoda! Zato še bolj spoštujem Zdenko, ker je ne glede na vse to, ohranila optimistično držo, kolegialni pristop in ostala usmerjena k ciljem. Želim, da v naslednjem mandatu nadaljuje svojo uspešno pot in uresniči zastavljene cilje.

Prim. Darja Boben Bardutzky je specialistka psihiatrije, med prvimi svetovalci zdravniškega ombudsmana pri zdravniški zbornici