Categories
Razno

Dragi Matevž, pogrešali te bomo

Včeraj smo se pred Plečnikovo cerkvijo sv. Mihaela na Barju množično poklonili spominu na Matevža Gorenška, zdravnika in veterinarja, ki je v vseh nas pustil neizbrisno sled. Matevž je bil član Izvršilnega odbora Zdravniške zbornice Slovenije. Povsod je bil priljubljen in spoštovan, cenjen zaradi izjemnega odnosa do pacientov ter odkritosti do kolegov, s katerimi je sodeloval. Tudi z nami, člani izvršilega odbora.

Na naslov zbornice so začela prihajati sporočila sožalja in zahval za njegovo zdravniško delo. Iz vseh smo lahko razbrali poklon velikemu človeku in zdravniku, ki se je skorajda brezmejno razdajal za druge. Še vedno zbiramo misli Matevžu v spomin, besede slovesa in ponosa, da smo delček življenja lahko delili z njim. Žalno mapo z zapisi bomo izročili ženi.

Od četrtka, ko smo se soočili s tragično novico, smo si izmenjali veliko sporočil, telefonskih pogovorov in se spraševali “kaj zdaj”. Najprej smo izrekli sožalje ženi in hčerkama ter staršem dragega kolega, oni ga bodo najbolj pogrešali. Kaj pa njegova smrt pomeni za nas, njegove sodelavce na zdravniški zbornici. Matevž je bil predsednik Odbora za zasebno dejavnost, ki mu je v tem mandatu s svojimi idejami in energijo dajal usmeritve in si hkrati prizadeval, da bi bilo delovanje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov dostopno vsem pacientom. Večkrat ni mogel skriti razočaranja, ko so njegove in naše ideje bile prezrte ali celo zavrnjene. Kljub temu je razvijal svojo MD Medicino, usmerjeno v kakovost in resnično predanost medicini.

Njegova smrt nas je vse močno pretresla. S pomočjo sodelavk na zbornici smo začeli urejati formalnosti, ki jih določa takšen dogodek. Ob tako žalostnem dogodku se hitro opazi, kako pomembno je imeti okrog sebe zanesljive ljudi, ki znajo nevsiljivo in učinkovito urediti tudi najtežje stvari. Velika hvala vsem, ki ste pomagale vodstvu zbornice v teh težkih trenutkih.

Živeti naprej brez Matevža bo težka naloga za njegove najbližje, tako doma, kot v službi. Tudi za nas na zbornci. Prihodnost bomo načrtovali brez njega, a z mislijo nanj.

***
Dragi Matevž, hvala ti za vse dobro in lepo, kar nam je bilo dano doživeti skupaj s teboj.
Zdenka

*** 

Nihče ne bi znal bolje opisati Matevža in njegovo življenje kot je to naredil prof. dr. Uroš Ahčan. Preberimo še enkrat …

https://www.delo.si/sobotna-priloga/medicino-je-razumel-zivel-in-sanjal-338828.html