Categories
Pisma podpore Volitve 2020

Enisa Demšar

Kako sem doživela sedem točk programa vodenja v času epidemije-19

Če se distanciramo od dogodkov, se do neke mere tudi zaščitimo. Ta samoobrambni mehanizem imamo vsi v sebi, vendar je epidemija COVID-19, ki smo jo doživeli, tudi priložnost za opazovanje lastnih čustev in misli.

Sem družinska zdravnica s koncesijo, lahko bi bila že v pokoju … Prijateljem, ki me nagovarjajo, naj se vendar že upokojim, rečem, da sem od vseh vlog v svojem življenju – sem žena, mama, nona (babica) – še vedno rada v vlogi zdravnice in to prav družinske.

Eno izmed težjih obdobij v moji dolgoletni karieri je bilo prav obdobje pandemije COVID-19. Strah, negotovost; številna navodila za obravnavo domnevno okuženih v ambulanti družinske medicine so se spreminjala iz dneva v dan, osebne varovalne opreme smo imeli premalo, zato smo se nenehno spraševali, kako poskrbeti za varnost bolnikov in zaposlenih.

Po nekaj dneh te agonije je končno prispel dopis Ministrstva za zdravje o ustanovitvi vstopnih točk za COVID-19 po vsej državi, kjer so imeli za preglede domnevno okuženih in odvzeme brisov dovolj osebne varovalne opreme. Hvaležna sem vsem zdravnikom, sindikatu Praktikum in vodstvu Zdravniške zbornice, ki so s svojimi pobudami uspeli pri Ministrstvu za zdravje, da je prišlo do uvedbe teh točk, ki še danes delujejo.

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik, moja sošolka, je tudi takrat znala poslušati in slišati zdravnike, da so vrata družinskih zdravnikov odprta za vse bolnike z najrazličnejšimi težavami in vsemi drugimi obolenji.

Razumela je, da večina zdravnikov družinske medicine nima dovolj osebne varovalne opreme, ki je takrat ni bilo mogoče kupiti,  ker je na tržišču ni bilo.

Na eni izmed tiskovnih konferenc ji je bivši minister za zdravje očital, da dela paniko … Ni se pustila ustrahovati, vedela je, da dela prav.

S COVID-19 točkami so bili zagotovljeni dobri pogoji dela in sodelovanje med kolegi. Zaradi starosti sem bila dela v COVID-19 točki oproščena, kolegialno so to delo tudi za moje domnevno okužene bolnike prevzeli mlajši kolegi ZD Nova gorica, ZD Ajdovčina in mlajši koncesionarji. Hvala vsem.

Izobraževanja, ki jih Zbornica organizirala, so tekla naprej predvsem preko spleta, uveden je bil učni portal Moodle s pomembnimi informacijami in povezavami na temo COVID -19. Tam sem prvič prebrala, da virus SARSCo-v-2 lahko okvari tudi voh. Tako sem hitro ugotovila pri svoji 42 let stari pacientki, ki se je vrnila iz tujine in v anamnezi navajala hud glavobol, povišano telesno temperaturo in okvaro voha, da gre lahko za okužbo z novim virusom in jo napotila na test, ki je bil pozitiven.

Tudi domnevnih napak Zbornica ni prikrivala. Zaradi očitanih morebitnih nepravilnostih v DSO-jih, je v duhu profesionalizma predsednica predlagala sistemski nadzor, vendar minister njenega predloga ni sprejel in je odredil izredni nadzor, sistemske napake pa tako ne bodo odkrite.

S številnimi dopisi na Ministrstvo za zdravje in na ZZZS je želela za zdravnike doseči pravično plačilo za opravljeno delo, tudi  za koncesionarje, ki smo del javne zdravstvene službe.

Sedem točk programa vodenja dr. Zdenke Čebašek-Travnik se je udejanjalo tudi v času epidemije COVID-19. Prepričana sem, da so dobri pogoji dela, kontinuirano izobraževanje, profesionalizem (spoštovanje, enakost in poštenost med zdravniki v odnosih do pacientov in do javnosti), solidarnost med kolegi, zdravniški ombudsman, preglednost delovanja Zbornice tisto, kar zdravniki potrebujemo za svoje delo.

In večino napovedanega iz njenega programa se je uresničevalo tudi v času epidemije.

Enisa Demšar je specialistka splošne medicine, koncesionarka v Novi Gorici.