Categories
Pisma podpore Volitve 2020

Gregor Prosen

Zaupanje v mlade zdravnike

Leto 2017 se je – med drugim – začelo tudi z izvolitvijo Zdenke Čebašek-Travnik za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS). Zgodilo se je, da me je nova predsednica kot prvega izbrala za predsednika kakega odbora ZZS (potrjen sem bil seveda na Skupščini približno tri tedne kasneje).

Predlagala me je za predsednika Sveta za izobraževanje (SIZ), kar je veljalo za presenečnje in dokaj drzno odločitev.

Od svojih predhodnikov na tem uglednem mestu sem se namreč razlikoval tako po starosti kot po akademskem statusu. Kar pa novopečene predsednice očitno ni motilo in je s svojim predlogom delovala prepričano in premišljeno. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da se me je tako zaupanje dotaknilo! Prvič in za vselej.

Tako sem po potrditvi na Skupščini dobil mandat, da sestavim SIZ in njegovi podkomisiji (Komisijo za podiplomsko usposabljanje ter Komisijo za akreditacije učnih ustanov) in takoj smo začeli z delom. Delali smo zagnano, neprekinjeno (tudi v času korona-krize), z dobrimi nameni in veliko energije pri ustvarjanju novih zamisli in njihovi realizaciji.

Predsednica je bila ves čas »tu nekje« prisotna. Lahko sem dostopal do nje kadar koli … in vsakič sem dobil utemeljen in premišljen odziv. Seznanjal sem jo o vseh vsebinsko pomembnih dejanjih SIZ-a in podkomisij, večkrat se je naših sej udeležila tudi v živo. Pozorno je poslušala razpravo ter se vanjo vključevala spoštljivo in utemeljeno.

Niti v sanjah ni nikoli pokazala namena obstruirati katero koli od konstruktivnih potez članov SIZ-a in njegovih podkomisij – nasprotno, kadar se je pokazala potreba po podpori z »najvišje inštance«, smo je bili vedno deležni.

V žargonu milenijske generacije bi mirno rekli, da »nikoli ni težila«, ampak je bila skrajno kooperabilna.

V tako demokratičnem vzdušju, ki ga je ponujala (pa ne samo nam!), smo lahko dosegli nekatere nujne preboje (posodobitev strokovnih izpitov, način imenovanja nacionalnih koordinatrjev, prenovitev izbirnih postopkov, izbiranje najboljših mentorjev, spemembe pravilnikov), za katere resnično upam, da bodo dali sadove v bodočnosti. Poleg odnosa s SIZ-om me je vseskozi navduševala njena etična drža. Kadar koli je bil kak zdravnik nepravično oblaten v javnosti, pa četudi s strani še tako visokega politika, je predsednica odreagirala z javno podporo ZZS. Menim, da vsak zdravnik vidi velik moralni kapital v zavedanju, da ga bo krovna stanovska organizacija vzela v bran, kadar se bo znašel v vlogi tarče javnega blatenja.

Njena zrelost, izkušnja varuhinje človekovih pravic, mediacijske sposobnosti ter nenazadnje panonski odtisi prekmurskega porekla na njeni duši so naredili svoje.

Zato se veselim njene ponovne izvolitve za predsednico ZZS!

Dr. Gregor Prosen je specialist urgentne medicine, vodja urgentnega centra v UKC Maribor, v tem mandatu predsednik Sveta za izobraževanje pri Zdravniški zbornici Slovenije