Categories
Delovanje zbornice Pisma podpore Volitve 2020

Ivica Flis Smaka

So ljudje, ki se preprosto prikradejo v naše življenje in s katerimi je vsako naslednje srečanje prijetno, domače in kot da je vtkano in prepleteno s prejšnjimi. Vsakič ostajajo pozitivni občutki z globokimi sledovi in misli, ki zahtevajo aktivno vključevanje tam in sedaj.

Zdenko sem srečala pred leti – ne vem natančno, kdaj in kje, a spomnim se najinih pogovorov v premorih med predavanji. Pogovorov, ki se nikakor ne bi zaključili, če jih ne bi prekinilo opozorilo za vrnitev v predavalnico. Preprosta in mirna, zmeraj stabilna in nikdar vihrava, osredotočena in kot izredno topla oseba je postala tista, ki jo zmeraj iščem na vseh strokovnih srečanjih in je nepogrešljiva na vsakoletno odmevnih predavanjih Medicina in pravo v Mariboru. Najine diskusije in šepetanja  med predavanji se med odmori pogosto prelevijo v široke polemike. In zelo rada prebiram njena razmišljanja, uvodnike, nagovore – aktualna tematika, ki jo tako spretno in mirno zavije v duh časa.

Prijeten občutek se prelevi v občutek varnosti vsakič, ko iščem odgovore o statusu in položaju zasebnikov koncesionarjev pri njej – sedaj, od kar je predsednica Zbornice. Prav zato nikdar nimam tistega pravega občutka, da govorim s predsednico. Ker zmeraj ostaja mirna, nikdar ne rine v ospredje in nikjer ne išče pozornosti ali prednosti. Preprosto ni nekdo, ki bi moral biti viden in slišan, ne potrebuje posebne pozornosti zato da uresniči to, kar je obljubila in kar si naloži. Morda je zato manj predsedniška od vseh pred njo in tudi od sedanjih proti-kandidatov. Morda je in bo to moteče za nekatere, ki ne znajo videti dejanskih korakov in že oddelanih obljub, a dejansko je ta njena drža odraz zrele in odgovorne osebe. In če kdaj, potem sedaj zares potrebujemo na mestu predsednice prav takšno osebo. Rezultati preteklih let potrjujejo vse moje navedbe in povedo veliko več, kot bi ona kdaj koli želela povedati o sebi.

Premalo poznam tekmici in lahko le čestitam dr.Beovićevi za vso vključevanje in obveščanje strokovne in laične javnosti! A nikakor ne morem odriniti misli, da bi si tako osebo zelo zelo želela na mestu ministra (ministrice) za zdravje. Zmeraj znova sem začudena, da v politiki tega ne vidijo in ne cenijo. Ona bi bila odlična sogovornica na teh močnih političnih odrih in bi za nas tam lahko naredila še več, morda več kot katerikoli minister doslej.

Po prestanih prvih letih in odlično opravljenih nalogah v prvem mandatu, pa si kot precej aktivna in pogosto zelo uporna članica Zbornice želim obdržati to mirno in kdaj za koga (v medijih) premalo slišano predsednico tudi v naslednjem mandatu. Potrebovali bomo dober tandem ministra in predsednika Zbornice. In zakaj bi to ne bil tandem dveh zdravnic, ki se medsebojno v resnici izvrstno dopolnjujeta in vsaka na svoj način, na svojem področju pomagata vsakemu izmed nas in vsem nam skupaj?!

Zdenkina širina in meni znani načrti, ki jih snuje za nas zdravnike (in s tem za Zbornico) ne bodo le podpora nam »veteranom«, temveč močno podpirajo mlade, ki so polni svežih idej in novega znanja. Podporo jim daje skorajda na vseh področjih in z veliko materinsko dušo sprejema njihovo drugačnost, zanos in številne ideje. In ker na mladih svet sloni, jim Zdenka zmeraj znova ponudi roko v oporo in varno zaledje.

In če res iščemo tiste izgubljene (nekoč zelo cenjene) vrednote, bomo to lahko pod Zdenkinim vodstvom v naslednjih štirih letih tudi udejanili. Prepričana sem, da se bodo odprle tudi nove perspektive, med katerimi se bo vsekakor potrebno opredeliti tudi do nekaterih postopkov, ki so v tujini že priznani, pri nas pa jih še zmeraj odrivamo in zanikamo. Integrativna medicina bi lahko to nekako uredila, prinaša pa tudi številne pasti. A to je le delček in le košček vsega, kar je potrebno še urediti, da se izgradi dobra strokovna in cehovska trdnjava. En sam ne zmore – skupaj lahko! A tudi pri teh volitvah velja: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem!«

Ivica Flis Smaka je specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, ukvarja se tudi z akupunkturo in TKM