Categories
Kaj se bo spremenilo Razmislimo

Izštevanka za ministra

Se spomnite, kaj so izštevanke? Z njimi otroci določajo nosilca igre ali pa tistega, ki izpade iz nje. Takole gredo: En kovač konja kuje, kol’ko žebljev potrebuje. En, dva, tri pa povej število ti! An ban pet podgan, štiri miši v uh me piši. Vija vaja ven.

Kot je videti, jih bo predsednik vlade uporabil za odločanje o tem, kdo bo vodil Ministrstvo za zdravje, v tem primeru lahko uporabi tole:

MARKO PADEL JE NA NOS,
HITRO PO REŠILNI VOZ.
EN, DVA, TRI,
PO REŠILNI VOZ GREŠ TI.

Bizarno določanje “začasnega” ministra za zdravje, kot smo mu priča te dni, bi moralo vsakemu razmišljujočemu človeku nagnati strah v kosti. Tudi če ni pacient, zdravnik ali medicinska sestra – torej eden tistih, ki smo od tega ministra odvisni, bi morali biti plat zvona.

Ob tem pa ima predsednik vlade v svoji neposredni bližini vsaj štiri zdravnice, ki bi jih lahko predlagal za ministrico: obe državni sekretarki, vodjo kabineta ministrstva in vodjo svetovalne skupine “ki svetuje vladi”. Kakšne igre in interesi so v ozadju, ta trenutek še ne vemo, vemo pa, da je takšno poigravanje v vrhuncu tega vala epidemije skrajno neodgovorno.

Na osebno odgovornost sem pozivala še v času prejšnje vlade in v začetku epidemije, točneje 7.3.2020, ko je bil predsednik vlade še Marjan Šarec, napisala in objavila besedilo, iz katerega citiram:

V imenu Zdravniške zbornice Slovenije in v svojem imenu vsem prizadetim zdravnikom sporočam, da bo zbornica stala ob strani tako njim kot tudi ostalemu zdravstvenemu osebju. Pristojnim inštitucijam pa sporočam, da bo zbornica zmeraj odločno branila dostojanstvo zdravnikov in se zavzemala za to, da odgovorni prevzamejo tudi osebno odgovornost za nastalo situacijo.

Zdravniška zbornica je pod mojim vodstvom ves čas stala in še vedno stoji ob strani svojim članom in v času epidemije opravila ogromno delo na področju obveščanja in izobraževanja. Čeprav zbornica nikoli ni bila povabljena k reševanju problematike, le to spremljamo in dajemo predloge. O tem, ali jih bo kdo upošteval, odloča minister. Dosedanje izkušnje kažejo, da jih ne.

Še vedno sem predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in še vedno se zavzemam za enako načelo prevzemanja osebne odgovornosti. Kako bo po mojem odhodu, bo kmalu jasno. Novoizvoljena predsednica je prof. dr. Bojana Beović …