Categories
Razno

Kdo se norčuje

Kdo se norčuje iz zaposlenih v zdravstvu in sociali?

Na naslove domov za starejše, socialnih in javno zdravstvenih zavodov in skupnosti socialnih zavodov je danes prispelo mnenje iz Ministrstva za zdravje, ki pravi

… da okužba z virusom SARS-CoV-2 pri zdravstvenih delavcih in sodelavcih ne more biti obravnavana kot poškodba pri delu. In da ob ustrezni uporabi ustrezne varovalne opreme do okužbe z virusom SARS-CoV-2 ne more priti. 

Na ta dopis me je opozoril zdravnik iz manjšega kraja, na naslov Zdravniške zbornice ga nismo dobili. Kolega piše, da je to zelo poniževalno do vseh okuženih in umrlih zdravstvenih delavcev – doma in po svetu. Vsi vemo, da se je okužba dostikrat prenesla od asimptomatskih nosilcev, ki so bili v službi dan ali dva preden so sami zboleli. Kolega je bil zelo prizadet, saj pozna sodelavke in sodelavce, ki so se okužili na delovnem mestu v času, ko so skrbeli za paciente.

Aprila letos iz ZZZS izbrani osebni zdraviki prejeli dopis, v katerem piše, da gre za poškodbo pri delu in podali vse pravne osnove. In tako so osebni zdravniki delali do sedaj … Če gre za poškodbo na delu, za bolniško plačuje delodajalec. Zato se sprašujem ali so to spremembo na MZ dosegli delodajalci, da ne bodo več plačevali 100% bolniških za svoje zaposlene, ki so se okužili na delovnem mestu?

Kaj nam torej sporočajo iz MZ? Kakšna je po njihovem mnenju “ustrezna uporaba ustrezne varovalne opreme, ob uporabi katere do okužbe ne more priti?” So to skafandri, v kakršnih vidimo osebje v oddelkih za intenzivno terapijo ali je to uporaba obrazne maske, zaščitne obleke in rokavic ter redno zračenje in razkuževanje prostorov? Odgovora na to vprašanje v omenjenem dopisu ni.

Medtem ko smo zaposleni v zdravstvu osebno odgovorni za vsako potezo, ki jo naredimo ali je ne naredimo, se z neverjetno lahkoto pišejo mnenja, ki prizadeneje stotine okuženih zdravstvenih delavcev.

Bo kdo prevzel odgovornost za to?