Categories
Izjemni posamezniki

Pogum za spremembe

Dalj časa sem razmišljala o temi, s katero bi po krajši prekinitvi ponovno zaživel moj blog. Temo, o kateri bi lahko pisala iskreno, ki bi bila zanimiva za bralce in ki bi pri njih sprožila vsaj majhno spremembo.

Čakala sem na “sporočilo” o tem, kako naj začnem. Prišlo je danes, ko mi je dobri prijatelj napisal: “Na tvoji FB strani ne vidim reakcije na dijake, ki so v postopku pred sodiščem”. Ker me dobro pozna, je pričakoval moj odziv. A so bili drugi pisci hitrejši od mene (https://www.delo.si/mnenja/komentarji/trg-svobode/), https://www.student.si/izpostavljeno/komentar/komentar-dijaki-placujejo-politiki-se-opravicujejo/ in povedali skoraj vse, kar sem želela napisati sama. Odvetnik Dino Bauk je ponudil zastopanje pro bono. Podobnih ponudb je več, tudi finančna pomoč pri plačevanju kazni (kar je ta hip najmanj smiselna ponudba, a mogoče pride komu prav).

Nekaj pozneje so se zganili nekateri politični akterji. Tako bi predsednik republike rad, da se najde pravno podlago za ustavitev postopka, ena izmed političnih strank poziva vlado za ustavitev postopka …, dosti jih pa samo protestira in se zgraža. Učinkovito, ni kaj.

Po večkrat ogledanem posnetku tega dogodka sem se vprašala, ali bi v dekletu, ki je govorilo v megafon, kdo od nas “prepoznal” sebe. Imel pogum, da se izpostavi v imenu vrstnikov in javno zahteva to, kar jim je bilo za dolgo časa vzeto – biti dijak: imeti šolo, imeti pouk, se družiti, živeti kot živijo mladi – seveda ob upoštevanju omejitev zaradi epidemije. Teh vsaj po moji oceni niso kršili. A o tem naj odločijo tisti, ki jim bo zadeva naložena v obravnavo.

Prepričana sem, da je edina prava pot, da se v sodnem postopku ugotovi ali so postopki, ki jih vodijo proti tem odgovornim in pogumnim mladim ljudem, zakoniti.

Podobne stvari se dogajajo v sistemih, kjer je čutiti demokratični primanjkljaj in propadanje občečloveških vrednot. Kot zadnji bolj odmeven primer pri nas se je zgodil z Dnevnikom Ane Frank. Nihče ni tega takrat spravljal v javnost, nihče ni proti temu povzdignil glasu, nobena politična stranka ni opozorila na to. Izbris Dnevnika Ane Frank je aktualen postal šele sedaj. A po mojem je stvar bolj globoka, simbolična in zgodovinska. Besede tega mladega in odgovornega dekleta se danes spet pojavljajo med nami, njena razmišljanja sežejo do vsakega, ki jih prebere.

Naj nam letošnja pomlad prinese spremembe in naj se pogum mladih razširi med vse nas. Pogum, ki ga je izžarevalo dekle v Mariboru, je sporočilo spremembe. Ji bomo sledili? Ob tem pa se vsi obnašajmo odgovorno in upoštevajmo ukrepe, s katerimi bomo epidemijo čim prej obvladali. Vsi …