Categories
Omejimo epidemijo pomagajmo državi

Prvi posredovalci

S prijateljem Iztokom Kosom razmišljava o tem, da obstaja določeno tveganje, da se epidemija nadaljuje preko poletja v jesen, mogoče še dlje. Pojavljajo se novi sevi virusa, nihče ne more jamčiti, da se ne bo pojavil sev, ki ne bo klonil pred cepivom in bo spet nevaren za človeštvo. Ne moremo biti niti gotovi, kako bo z že naročenimi pošiljkami cepiva. Zadnji primer so zapleti s cepivom Astra Zeneca, prav tako so zaskrbljujoči roki dobav za prebivalce Slovenije. Zato moramo krepiti tudi druge možnosti za zaustavljanje epidemije.

Pravočasna prepoznava in izolacija okuženih je eden izmed najučinkovitejših ukrepov v epidemijah. Epidemiološka služba se nam je dobesedno zrušila zaradi preobremenjenosti že na začetku drugega vala in vse se je podiralo kot domine. Epidemiologov je premalo in potrebovali bi pomoč. Poiščimo jim  pomoč. Vojsko se je omenjalo, a nič več od tega.

Najin predlog je, da se začnejo usposabljati Prvi posredovalci kot pomočniki epidemiološki službi. Prvi posredovalci so laiki, ki se odzovejo na pomoč ob aktivaciji dispečerskega centra za življenjsko ogrožujoča stanja. Predlagava, da se ti prvi posredovalci izobrazijo in usvojijo osnovne veščine epidemiološke službe in se usposobijo za pomoč epidemiologom pri spremljanju okužb, obveščajo osebe, ki so bile v stiku z obolelimi in kar je še treba. Vsebino osnovnega izobraževanja naj pripravijo epidemiologi, država naj zagotovi sredstva – tudi za varne povezave za sporočanje podatkov v center, kjer se zbirajo. Tako bo spremljanje epidemiološke slike zopet učinkovito in bomo hitreje in bolj fokusirano pošiljali ljudi v samoizolacijo in karanteno.

Zamejitev bolezni je izrednega pomena! Državo pozivava, da usposobi tiste prve posredovalce, ki so pripravljeni pomagati z osnovnim sledenjem ob epidemijah. Za to delo naj prejmejo tudi primerne nagrade. Prvi posredovalci so proaktivni, zavedajo se nevarnosti novega korona virusa, sicer pa so že lani oktobra posodobili dokument Priporočila Slovenskega reanimacijskega sveta za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja za laike in prve posredovalce, ko obstaja sum ali je bolnik okužen s COVID-19. Njihovo društvo ima več kot 5000 članov, razporejenih po celi državi.

Z najino pobudo sva jih že seznanila. Zdaj vsi skupaj čakamo odgovor tistih, ki bi lahko in morali narediti naslednji korak.