Categories
Delovanje zbornice Volitve 2020

Soočenje

Včeraj, 4.11.2020, je bilo na Zdravniški zbornici opravljeno soočenje vseh treh kandidatk za predsednico zbornice v sklopu volitev 2020. Predstavitev je potekala v obliki avdio video konference, ki jo je moderirala Lucija B. Petavs. Video posnetek bo objavljen v posebni številki Biltena, skupaj z odgovori na vprašanja, ki jih ni bilo mogoče podati v času soočenja in ki ga je spremljalo okrog 300 članov.

Moj nagovor poslušalcem soočenja

Epidemija nas je združila na drugačen način: namesto soočenja v živo, ki je bilo predivdeno za ta dan, smo se zbrali ob računalnikih, tablicah in telefonih.

Kadar gre kandidat v volitve za drugi mandat, je to lahko način za oceno minulega dela. To kar smo v minulih treh letih in pol dosegli, sem povzela na svoji spletni strani, ki jo sestavljam skupaj z ekipo najožjih sodelavcev, urejam pa sama. Na to, da znam sama delati s svojo spletno stranjo, sem ponosna in hvaležna svojemu mentorju, sinu Tilnu. Dejavna sem tudi na Facebooku.

Spletno stran predstavlja pet ločenih enot. V blogu so objavljeni zadnji prispevki, v pismih podpore, ki so zanimivo branje – pa opisi naše dosedanje skupne poti. Tako kot jo vidijo kolegi, katerih sporočila mi je že uspelo vstaviti v to enoto. Dodala sem nekaj podatkov o sebi in ekipi, bistvo pa se nahaja v razdelkih Dosežki in načrti. Ko smo se pripravljali na volitve, smo podoživljali dogodke, ki smo jih uspešno izpeljali, pa tudi težave, s katerimi smo se srečevali.

V naslednjih dneh bom naredila primerjavo s programoma drugih dveh kandidatk. Seveda bo to moj pogled, pogled aktualne predsednice.

Vse tri zbiramo podporo kolegov. Ta je lahko številčna in vsebinska. Najboljše je, če imaš oboje. Volilci imajo tako pred seboj več podatkov za odločitev o tem, komu bodo zaupali vodenje zbornice v prihodnje.

Ob mojem prihodu na zbornico je veljalo prepričanje, da je z zobozdravniki težko sodelovati. Ni bilo brez težav, a prepričana sem, da smo jih ob medsebojnem spoštovanju večino premagali.

Zobozdravniki so se v mojih očeh izkazali kot zelo praktični, inovativni in učinkoviti sodelavci in moram priznati, da bi mi bilo težko, če bi se razšli. A odločitev o tem, ali bodo imeli svojo zbornico mora biti izpeljana na korekten način.

Načela delovanja

  • Dostopnost
  • Urejenost
  • Kolegialnost
  • Solidarnost
  • Profesionalizem
  • Odkritost – transparentnost

Z izkušnjo varuhinje človekovih pravic sem prepričana, da je pomembno funkcijo mogoče dobro opravljati le tako, da se ji v celoti posvetiš. Zato sem že pred volitvami leta 2016 oddala vse prejšnje obveznosti razen prostovoljstva in se po uspehu na volitvah zavestno odločila, da začasno preneham opravljati zdravniško delo. Tako sem se lahko osredotočila na vodenje zdravniške zbornice. Prav tako trdno je moje prepričanje, da morata tako zbornica kot njena predsednica ostati politično neopredeljena in slediti zgolj potrebam in ciljem zdravništva.

Zaradi epidemije je postalo vsem, tudi politikom in širšemu delu prebivalstva jasno, da zdravstveni sistem s sredstvi, ki jih ima, v prihodnosti ne bo mogel več funkcionirati na takšni ravni kot pred epidemijo. Potrebne bodo koretnite sistemske spremembe, pri katerih zdravniška zbornica mora imeti pomembno vlogo. To ji formalno že daje Zakon o zdravniški službi, a jo politiki, če se le da, raje ignorirajo. Izkušnjo o tem so imeli tako moji predhodniki, kot jaz in jo bodo tudi tisti, ki me bodo nasledili.

Epidemija pa je prinesla tudi nekaj dobrodošlih sprememb. Vsi smo se res hitro morali priučiti uporabe sodobnih tehnologih, te pa nam omogočajo, da bolj aktivno sodelujemo tudi v družbenem življenju. In seveda pri volitvah zdravniške zbornice, kjer je zaznati veliko aktivnosti.