Categories
Objave v medijih Razmislimo

Varieté ali cenzura

V Franu najdemo tole pojasnilo za varieté: gledališče z raznovrstnim zabavnim programom, sestavljenim iz glasbenih, plesnih in akrobatskih točk.

Misel na varieté se mi je porodila, ko sem spremljala “poročanje o poročanju” o Ukomovih “dovoljenjih” strokovnjakom za izjave medijem oziroma novinarjem.

“Nepozabno”, mi je pisal kolega, “da novoizvoljena predsednica Zdravniške zbornice ne sme dajati izjav za javnost”. Sledilo je kratko dopisovanje med nama – on je vztrajal, da je to nedopustno, jaz pa sem mu poskušala pojasniti, da se je morala “podrediti” kot političarka, ne kot novoizvoljena predsednica naše zbornice. Pa se ni dal: kdo lahko prepove strokovnjaku, da daje javne izjave o temi, za katero je še včeraj bil kompetenten in vsak dan v medijih. In mi je zmanjkalo besed.

Nadaljevanje podobne tematike je sledilo v izjavah društva in sindikata novinarjev, ki sta to omejevanje zastavljanja novinarskih vprašanj označila za cenzuro. Moram se strinjati z njimi. In tudi s kolegom, ki me je opozoril na nedopustnost takšnega stanja.

V teh dneh pospravljam in urejam svojo arhivsko dokumentacijo, med katero so tudi medijska poročanja o mojih izjavah – tako v mandatu varuhinje človekovih pravic, kot v sedanjem mandatu predsednice zdravniške zbornice. Nikoli mi nihče ni odrejal, kdaj se lahko oglasim in kdaj ne, zato me je takšna situacija v resnici pretresla in se sprašujem, kam smo prišli. Res je, da mediji večkrat niso objavljali mojih izjav, a to ne pomeni, da jih nisem smela dati. Zdaj pa tole …

Kakšno avtoriteto ima vodja strokovne svetovalne skupine, da ji lahko ukazuje nekdo, ki je na tem področju laik? Sama takšnega omejevanja ne bi nikoli sprejela. Vedno sem jasno in odločno povedala, kje so meje, ki jih ne bom prestopila. In jih tudi nisem.

In zakaj sem prispevku dala naslov Varieté? Zato, ker me vse skupaj spominja na gledališko predstavo: novinarske konference z nastopajočimi, ki spreminjajo in prilagajajo svoje izjave. Gledalci (novinarji) pa lahko le ploskajo ali pa izžvižgajo predstavo.

Vprašanja igralcem niso dovoljena …

Po prebranem blogu me je kolega spomnil še na tole pisanje, je še iz decembra lani.