Categories
Delovanje zbornice Razno

Virus in država II

Do včeraj, 26. februarja, v Sloveniji ni bil potrjen še noben primer okužbe s korona virusom. Težko je pojasniti, zakaj je tako, saj so okužbe ugotovili v sosednjih državah, največ seveda v Italiji. Tam število okuženih zelo hitro narašča in vse bolj kaže na to, da uvedeni ukrepi niso bili dovolj učinkoviti. Analize o tem bodo narejene šele, ko bo epidemija mimo, zato se iz njhovih morebitnih napak (še) ne moremo učiti. Vedno več pa je informacij o tem, da se nam obeta pandemija in v nekaterih državah so se začeli pripravljati tudi na to možnost.

Kadar obstaja resnična nevarnost pandemije, je najbolj pomembno, da se države povezujejo med seboj in sprejemajo enoznačne ukrepe, s katerimi bi čim bolj učinkovito zajezili širjenje nevarne okužbe in bolezni. Za Evropo je pomemben vir informacij Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, kjer vsak dan objavljajo oceno tveganja, objavili pa so tudi “tehnična” navodila (Technical report). Verjamem, da večina slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov pozna domače spletne strani NIJZ, kjer vsi iščemo osnovne informacije, ki pa za konkretne primere še vedno niso dovolj natačne. Vsaj tako pravijo oziroma nam pišejo naši člani. Zato smo v zdravniški zborici minulih petih dneh vzpostavili stalno delujočo skupino vodstva in službe za odnose z javnostmi. V ponedeljek zjutraj smo na Ministrstvo za zdravje in NIJZ posredovali vprašanja in jih prosili z odgovore do 12. ure. Z odgovori bi seznanili naše članstvo pa tudi širšo javnost. Prepričani smo, da le jasne, enoznačne in podrobne informacije lahko zaustavijo strah pred okužbo. Odgovorov vse do danes nismo dobili, čeprav jih je državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek obljubila na 29. nujni seji Odbra za zdravstvo v državnem zboru.

Zaradi velikega povpraševanja medijev, ki so zaznali razliko med sporočili Ministrstva za zdravje in NIJZ ter našimi iz zdravniške zbornice, sem včeraj dala izjavo za javnost in v njej omenila tudi sodelovanje s kolegi, ki živijo in delajo v tujini. Kolegica, ki dela na Švedskem in s katero sem tudi osebno govorila, nam je poslala tole izjavo, iz katere lahko razberemo nekaj osnovnih razlik med slovenskim in švedskim pristopom k obvladovanju ogroženosti zaradi morebitne okužbe.

Kaj pa zobozdravniki? Nastal je občutek, da so na Ministrstvu za zdravje in NIJZ na njih pozabili, zato smo postavili dodatna vprašanja tudi za naše člane – zobozdravnike, katerih delo je v sedanjih pogojih specifično, saj ne morejo delati na “varni razdalji 1,5 metra”. Odgovor je prišel hitro, a zobozdravniki potrebujejo še več informacij.

Tako, to je nekaj osnovnih informacij. Člani zbornične delovne skupine za spremljanje dogajanja v zvezi s korona virusom smo se v teh dneh močno angažirali, vsak na svojem področju. Naša glavna skrb je in ostaja, da so člani zbornice dobro obveščeni in seznanjeni z vsemi informacijami, ki so nam na razpolago. Zato se v našem imenu zahvaljujem vsem, ki ste nam jih posredovali po mailu, telefonu ali osebno. Takšno profesionalno sodelovanje je bistvo naše zbornice, ki tudi v tej krizni situaciji zavzeto opravlja svojo vlogo.