Categories
Delovanje zbornice Razno

Virus in država III

Danes, 29. februarja 2020, je Slovenija še vedno država, v kateri ni nobenega potrjenega primera okužbe s koronavirusom. V minulem tednu je uspelo organizirati tudi osnovno zdravstvo. Ministrstvo za zdravje je sledilo priporočilom Zdravniške zbornice Slovenije in zmanjšalo število vstopnih točk s predvidenih 55 na 16. Te so dobro opremljene tudi za jemanje brisov ter z navodili o tem, kam usmerjati morebitne paciente.

Ko sem napisala, da je ministvo sledilo priporočilom zbornice, seveda nisem imela v mislih, da so nas vprašali za mnenje ali celo povabili v različne skupine, ki so pripravljale ukrepe – temveč da so se odzvali na naša priporočila, ki smo jih objavili v medijih. Mnogi kolegi so želeli, da bi zbornica sodelovala v teh pripravah, a tokrat je ministrstvo šlo po drugi poti – niso nas povabili zraven. Trditev ministra Šabedra v Tarči, da so njihova obvestila prejeli vsi zdravniki in da smo jih dobili tudi v zdravniški zbornici, preprosto ne drži. V petek smo preverili vso dospelo pošto, ki smo jo v času od 21.1.2020 do včeraj (28.2.) prejeli iz Ministrstva za zdravje, a nobeno sporočilo se ni nanašalo na korona virus. Tudi odgovorov na vprašanja, ki smo jih zastavili 24.2., nismo dobili.

S tem dejstvom sem seznanila ministra in predlagala, da preverijo odhodno pošto pri njih. Odgovora nisem dobila. Razen če štejem kot odgovor izjavo dr. Sama Uhana v oddaji 24 ur, ki je delovanje Zdravniške zbornice izjavil označil kot skrajno nekompetentno in neprimerno … Dr. Samo Uhan ni kdorkoli, je namreč soprog mag. Lucije Mak Uhan, šefice ministrovega kabineta. Je pa tudi analitski sociolog, zaposlen kot izredni profesor na FDV. Nisem se nameravala odzvati na njegove izjave, če ne bi v medijih zasledila tehntega prispevka dr. Dejana Verčiča in podobnih mnenj drugih avtorjev, ki niso zdravniki.

Dejan Verčič: Slovenija nima vzpostavljenega kriznega upravljanja in komuniciranja

Slovenijo je že leta 2017 Svetovna zdravstvena organizacija opozorila, da mora vzpostaviti ukrepe za učinkovito krizno komuniciranje. Ob pogosti menjavi vlad priporočil ni upoštevala.

V zdajšnjih razmerah pa velja nekaj, kar je v socialni psihologiji znano kot Thomasov teorem, ki pravi: ko ljudje mislijo, da je nekaj res, potem je res po svojih posledicah.

Bistveno je, da so opozorila zdravniške zbornice dosegla svoj namen – torej pritisk na odgovorne, ki so v četrtek in petek poiskali dobre rešitve. Dobre v tem, da se ne izpostavlja zdravstvenega osebja na vseh lokacijah in da so na ključnih vstopnih točkah primerno opremljeni. Kolegi so nam poročali tudi o dobrih praksah, na primer v Slovenj Gradcu in v Novi Gorici, kjer so se povezale bolnišnice in zdravstveni dom ali pa v Kočevju, kjer se je povezal zdravstveni dom s koncesionarji.

Današnji dan je bolj miren. Kolega iz dežurstva poroča, da imajo na voljo dovolj zaščitne opreme in tudi dobra navodila za ukrepanje ob sumu na okužbo s korona virusom. Opaža pa, da se ljudje še ne ravnajo po navodilih pristojnih. S povišano temperaturo in kašljem (oboje je lahko znak s korona virusom) ne pokličejo po telefonu in prihajajo na urgence in v redne ambulante.