Categories
Delovanje zbornice Razno

Virus in država I

Minuli vikend je minil v delovnem vzdušju tako za mene, kot za predsednika skupščine in generalnega sekretarja zdravniške zbornice. Pri razmišljanju o tem, kako bi se lahko vključili v priprave na možno epidemijo, nam je veliko pomagala prim. Jelka Reberšek Gorišek, predsednica Odbora za pravno etična vprašanja, po stroki pa specialistka infektologije.

Čeprav v Sloveniji ta trenutek še nimamo potrjenega primera okužbe z virusom COVID-19, smo zdravniki na nogah in v stalnih stikih med seboj. Mnogi od nas smo večkrat pregledali vse uradne spletne strani, kjer bi lahko našli uporabne informacije. Takšne, na podlagi katerih bi se lahko jutri mirno odpravili na svoja delovna mesta. Vse do večera, ko smo si ogledali novinarsko konferenco na Ministrstvu za zdravje, v kateri smo izvedeli, da so stvari pod nadzorom in da nas bodo (tudi) v prihodnje redno obveščali o vsem, kar je potrebno za to, da bi se čim bolj zmanjšala možnost okužbe. Pogrešali pa smo informacije o zaščitni opremi za zdravstvene delavce, ki bodo v prvem stiku z okuženimi.

V nedeljo popoldan me je po telefonu poklicala predsednica italijanske zdravniške zbornice, dr. Roberta Chersevani. Gospa živi v Gorici in se živo zanima, kako se bomo organizirali v Sloveniji, saj so okuženi tudi ljudje nedaleč od državne meje. Zvečer po novinarski konferenci našega ministrva sva se spet slišali. Iz tega pogovora sem povzela, da so v Italiji dobili od države dovolj jasna navodila, predvsem pa odločne ukrepe glede karantene, čeprav ni jasno, kje se je val okužb dejansko začel. V stikih sem bila tudi s kolegom iz hrvaške zdravniške zbornice.

Po e-mailu sem dobila več sporočil od kolegov iz osnovnega zdravstva, iz katerih veje zaskrbljenost. Poslali so mi tudi navodila, ki so jih pred časom dobili iz MZ-ja in NIJZ-ja, v katerih pa ni najti odgovorov na njihova vprašanja.

Danes zjutraj smo iz vseh mailov, ki smo jih dobili med vikendom, sestavili seznam vprašanj in jih ob 8. uri poslali na Ministrstvo za zdravje in NIJZ ter jih prosili, da nam odgovorijo do 12. ure. To ne bi smelo biti pretežko, če bi navodila res bila pripravljena. Namesto odgovorov smo bili s strani odgovornih označeni kot tisti, ki se nismo dovolj potrudili pri iskanju informacij … Nekaj informacij pa so iz MZ-ja le poslali ob 18.04, o čemer so me obvestili kolegi, ki so jih dobili. Danes popoldan pa je bil dodaten seznam vprašanj poslan tudi za zobozdravnike.

Če bi te odgovore dobili, bi jih takoj objavili na naši spletni strani in jih z direktnim mailingom posredovali našim članom.

Jutri bo nujna seja Odbora za zdravstvo v Državnem zboru. Morda pa bomo odgovore na naša vprašanja dobili tam …