Categories
Razno

Virus in midva

Odkar “novi” korona virus potuje po svetu in tudi po naši lepi državi, sem v svojem blogu napisala več prispevkov na temo Virus in država. Vedno v upanju, da bo država ukrepala tako, da bo za vse nas najbolje. Zato danes premikam fokus na “virus in midva”.

Vsi, ki naju z možem poznajo, vedo, da sva bila (in sva še vedno!) vneta zagovornika preventivnih ukrepov. Pravzaprav naše življenje od marca dalje poteka po premisah preventive na vsakem koraku v javnosti: v službi, v trgovinah, na javnih dogodkih (obiskovala sva le tiste, ki so potekali pod milim nebom), pri stikih s sorodniki in prijatelji (nismo se obiskovali). Maske, razkuževanje rok, fizična razdalja, … Vse to ni bilo dovolj! Zgodilo se je, da se je mož okužil – zelo verjetno v prostorih ortopedske klinike. Podrobnosti bodo, vsaj upam tako, raziskali. Medtem pa sva midva šla v “samoizolacijo”, kjer ostajava do nadaljnega.

Seveda je informacija o pozitivnem testu bila tudi za naju “šok” in zato sva hvaležna osebnemu zdravniku, da naju je poslal na testiranje kljub odsotnosti “tipičnih” znakov bolezni. Potem sva en dan (od petka na soboto) čakala na klic iz epidemiološke službe. Prijazna študentka medicine iz klicnega centra nama je postavila nekaj vprašanj in po e-pošti poslala navodila za “pozitivce”. Kontaktov pa ne bodo raziskovali … Razumljivo, preveč nas je že. In država ni uspela vzpostaviti nobene aplikacije za zbiranje individualnih podatkov, čeprav vem, da so odgovorni dobili več takšnih ponudb.

Med “čakanjem” na klic sem pridobila osnovne informacije iz drugih virov, hvala vsem kolegom, ki ste nama posredovali uporabne informacije. Čeprav sva oba zdravnika, se je s “pozitivnostjo” ta vloga hitro spremenila in postala sva pacienta – iskalca uporabnih informacij.

Kot odgovorna oseba sem takoj v petek obvestila vse, s katerimi sem bila prejšnji teden v stiku: vse zaposlene in še posebej najbližje sodelavce. Takoj sta vskočila oba podpredsednika zbornice in poskrbela, da so ustrezne informacije prišle do vseh zaposlenih, kjer včeraj (v ponedeljek) še ni bilo okuženih. Naj povem še enkrat: v službi vsi upoštevamo preventivne ukepe. Čeprav je bilo sprva nenavadno, srečevati se z maskami na obrazu, smo to sprejeli kot nujno dejstvo, prav tako obiskovalci. Teh je precej, saj še vedno potekajo izbirni postopki za specializacije.

Med dobro obveščenimi pa so bile tudi osebe, ki so novico sporočile nekaterim (rumenim) medijem. Ne bom jih omenjala, ker jim ne želim delati reklame, a ti so že v soboto zahtevali informacije od zbornice … Ne glede na njihove zahteve smo v nedeljo objavili osnovno informacijo o tem, da “je predsednica na testu bila pozitivna”.

Tisti, ki me poznajo, dobro vedo, da je moje delovanje vseskozi transparentno, nikoli, na nobenem delovnem mestu nisem prikrivala nobenih informacij, ki so bile pomembne tudi za druge ljudi. Tako sem ravnala tudi tokrat. Mediji so dobili informacije, s katerimi so lahko obvestili javnost.

Zgodilo pa se je tudi nekaj lepega, čeprav nepričakovanega. Po objavi v medijih sva oba z možem začela dobivati na desetine sporočil podpore in dobrih želja za okrevanje. Hvala vsem, ki ste pomislili na naju in nama pisali ali naju klicali. Vse to sva razumela tudi kot znak razumevanja in podpore vsem, ki smo se znašli med “pozitivci”.

In na koncu današnjega zapisa še velika hvala najinim bližnjim, ki skrbijo, da nama ničesar ne manjka in da imava občutek, da so kljub okužbi še vedno z nama.

Nadaljevanje

20 dni po potrjenem testu lahko zapišem, da sva oba z možem preživela COVID-19 v domačem okolju in se postopoma vključujeva v vsakodnevne aktivnosti.

Prav tako pa velja zapisati, da se nihče od zaposlenih v zbornici ni okužil od mene, čeprav je dejstvo, da sem v predsimptomatski fazi hodila v službo. A tam vsi zaposleni upoštevamo preventivne ukrepe.