Soočenje da – “soočenje ne”

Moja pobuda za soočenje obeh kandidatov za predsednika Zdravniške zbornice s strani drugega kandidata ni bila sprejeta. Je pa očitno pripravljen na sodelovanje z mediji na drugačen način, ki mi ne daje priložnosti reagirati na njegove izjave – kar je sicer bistvo javnega soočenja.

V kratkem prispevku  je težko dovolj jasno povedati svoje mnenje. Zato pa je možno narediti provokacijo. Tako je v današnji oddaji na Planet TV prim. Andrej Možina izjavil, da “se je to nekajkrat zgodilo, kadar so se zdravniki podali na politične funkcije”. Iz konteksta se je dalo razbrati, da ta pripomba leti name in moj mandat varuhinje človekovih pravic ter ponovnega opravljanja specialističnega izpita, da sem spet pridobila licenco.

Očitno kolega prim. Možina ne ve, da varuh človekovih pravic ni politična funkcija – nasprotno – varuh mora biti politično nevtralen, če hoče korektno opraviti svoj mandat. To, da spoštovani kolega misli, da je ta funkcija varuha politična, pravzaprav marsikaj pove o njemu samemu.

Je pa ta funkcija večkrat zelo izpostavljen političnim apetitom in zakulisnim borbam za vplivanje na varuhove odločitve. Sama kot varuhinja nisem nikoli popuščala pritiskom ali prilagajala svojih odzivov, niti v primerih, ko je šlo za t.i. “nedotakljive” elite. Seveda takšna drža ni ostala brez posledic, nekatere od njih čutim še danes. Kljub temu ostajam zavezana poštenosti in transparentnosti svojega delovanja v vsaki poklicni vlogi, ki jo opravljam. Tako sem ravnala tudi v času delovanja v komisiji za pomilostitve pri Predsedniku republike, kjer sem raje odstopila, kot da bi sprejela mnenje, da kolegica Nada Cesarec ni upravičena do pomilostitve.

Tako bom ravnala tudi v primeru izvolitve za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije.